همه چیز درباۀ حسابداری صنعتی
مقدمۀای بر حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی مهمترین رکن در پیشرفت یک صنف تولیدی است. با حسابداری صنعتی صاحبان صنعت با هزینههای تولید به صورت خالص آشنا شده و میتوانند در برآورد قیمتهای خود برای سود بیشتر برنامهریزی کنند. تقریباً بدون داشتن حسابدار صنعتی برآورد دقیق و صحیح سود خالص و بهای تولید غیر ممکن است. حسابداران صنعتی میتوانند با دقت در تمامی مواردی که هزینۀ تمام شده در نظر گرفته میشود صاحبان تولید را برای ارزشگذاری صحیح قیمت راهنمایی کنند. لازم به توضیح است که برای به دست آوردن هزینههای تولید کالا، باید تمامی هزینههای خرج شده از کوچکترین موارد تا بزرگترین آنها را در نظر گرفت در غیر این صورت نمیتوان به عدد دقیق و صحیحی برای برآورد اولیۀ تولید رسید. به صورت کلی باید گفت: حسابداری صنعتی دستهای از حسابداری است که بهای تمام شدۀ کالا را محاسبه میکند.
ما در این مقاله سعی داریم تمامی به بررسی دقیق حسابداری صنعتی بپردازیم. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
بررسی حسابداری صنعتی
مهمترین کاری که حسابداری صنعتی روی آن تمرکز دارد برآورد هزینۀ تمام شده و تفکیک هزینه از درآمد است. یک حسابدار صنعتی میکوشد با دقت و محاسبۀ دقیق، هدر رفت هزینههای تولید را در نظر گرفته و برای بازده مالی بیشتر در زمان تولید برنامهریزی کند. یک حسابدار صنعتی باید بتواند از هدر رفت هزینههای اضافی جلوگیری کند و با در نظر گرفتن نیاز تولیدکننده راهکارهای مالی بهتری را برای سود بیشتر تولید ارائه دهد.
دستهبندی در حسابداری صنعتی
دستهبندی در حسابداری صنعتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این کار برای بالا بردن دقت محاسبه در نظر گرفته شده است. باید در نظر داشت که برای حسابداری صنعتی نظم و داشتن اصول کاری مهمترین موارد پیشرفت در این شغل به حساب میآیند.
دستهبندی در حسابداری به دو دستۀ اصلی تقسیم میشود. این دودسته عبارت اند از:
هزینههای ساخت
هزینههای تجارت
برآورد هزینههای ساخت
به تمامی هزینههایی که برای ساخت و تولید یک محصول خرج میشود هزینههای ساخت گفته میشود. این هزینهها میتوانند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم خرج شوند. تمامی مواردی که برای تولید یک محصول مصرف میشود را هزینههای سر بار یا هزینههای ساخت میگویند.
از جمله هزینههای تولید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
دستمزد کارگران
هزینههای جانبی مصرفی
هزینه ماشین آلات و قطعههای مصرفی
هزینههای اولیه
موارد مصرفی کارخانه
و تمامی مخارجی که به شکلی ناگهانی ممکن است پیش بیاید در زیر مجموعۀ هزینه ساخت (تولید) قرار میگیرند.
برآورد هزینههای تجاری
در حسابداری تجاری هزینههایی وجود دارد که به اصطلاح هزینههای تجاری نامیده میشوند. این هزینهها خود به دو بخش هزینههای بخش اداری و بخش توزیع و پخش تقسیم میشوند.
بخش اداری:
در این بخش هزینههایی مانند: حقوق کارمندان و هزینههای جاری کاری در نظر گرفته میشود.
بخش تجاری و توزیع:
در این بخش هزینههایی که بابت توزیع جنس و تبلیغات آن در نظر گرفته شده است مد نظر قرار دارد.
به جمع هر دو مقولۀ گفتهشده حسابداری تجاری گفته میشود.
هزینههای ساخت یکی از مهمترین بخشهای تولید
یکی دیگر از مهمترین هزینههایی که در حسابداری صنعتی باید مورد توجه قرار بگیرد هزینهای است که مربوط به تغییر مواد اولیه است و برای ساخت محصول نهایی مورد استفاده قرار میگیرد.
باید در نظر داشته باشید که تمامی این هزینهها در روند تولید یک محصول لازم و ضروری هستند و هیچکدام را نمیتوان از چرخۀ تولید حذف کرد. حسابداری صنعتی به ما کمک میکند، بتوانیم عدد دقیقی برای هزینههای تولید در نظر گرفته و بر طبق آن برنامۀ سودآوری خود را طرح ریزی کنیم.
تشریح هزینههای مستقیم تولید
- هزینههایی که به صورت مستقیم در تولید نقش دارند را در دستهبندی هزینههای مستقیم تولید قرار میدهیم این هزینهها به شرح ذیل میباشد.
موارد مستقیم : موادی که به صورت کاملاً مستقیم از کارخانهها تهیه میشود و برای تولید در اختیار کارخانۀ تولیدی قرار میگیرند را موارد مستقیم مینامیم.
دستمزد کار: نیروی انسانی در امر تولید یک الزام ضروری است و بدون نیروی انسانی تولید، کار غیر ممکنی است. دستمزدی که به نیروهای انسانی مانند: کارمندان و کارگران یک مجموعه داده میشود در لیست هزینههای مستقیم قرار دارند. لازم به توضیح است که تمامی هزینههای افراد استخدامی در هر سطحی شامل این لیست میشوند.
سایر هزینههای مستقیم: گاهی در قسمت تولید امکاناتی لازم است تا بتوانیم یک محصول را به بازار عرضه کنیم مانند: یک دستگاه وکیوم بستهبندی دستی برای کارگاههای کوچک تولیدی. در این موارد خرید یا اجارۀ دستگاه هم در لیست هزینههای مستقیم قرار میگیرند و در هنگام ثبت هزینهها باید در قسمت هزینههای مستقیم محاسبه شوند.
بررسی هزینههای غیر مستقیم (سر بار ساخت)
- هزینۀ سربار به هزینههایی گفته میشود که نسبت به هزینههای مستقیم عددی کمتر را شامل میشوند ولی در قسمت تولید این هزینهها لازم و ضروری هستند.
موارد غیر مستقیم : مواردی که به صورت مستقیم در تولید نقشی ندارند اما نمیتوان از آنها صرف نظر کرد.
دستمزد غیر مستقیم : هزینههای غیر مستقیم در کار از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند و کار تولید را به صورت غیر مستقیم پشتیبانی میکنند. این هزینهها مانند: هزینههای بیمۀ کارگران و غیره میباشند که شاید در نگاه اول به صورت یک هزینۀ مهم حساب نشوند ولی در بسیای از موارد از هزینههای بیشترِ غیر ضروری جلوگیری میکنند.
سایر هزینههای غیر مستقیم
در تولید تعداد زیادی هزینههای غیر مستقیم داریم. این هزینهها از اهمیت بسیار زیادی در سلامت بخش تولید برخوردار هستند. این هزینهها معمولاً صرف پاکسازی و نگهداری دستگاهها شده و بخشی از آن هم مربوط به خدمات سرویسهای مربوطه است. باید در نظر داشت که این هزینهها بسیار اهمیت داشته و نمیتوان به سادگی از آنها عبور کرد.
توجه به تولید در زمانها متفاوت
در بسیاری از تولیدها موارد مصرف کالا در فصول مختلف متفاوت است. این کالاها در برخی از بخشهای سال پر رونق و در بخشهایی از سال هم فروش کمی دارند.
در چنین شرایطی مدیران تولید سعی میکنند بودجه تولید خود را در برخی از ماههای سال توسعه داده و در زمانهایی دیگر این بودجه را کاهش دهند تا نسبت درخواست و تقاضا برابر باشد. طبقه بندی هزینهها با توجه به میزان تولید یکی از اساسیترین موارد در پیشبرد اهداف مالی و موفقیت هر شرکتی به شمار میآید. چرا که با در نظر گرفتن شرایطهای متفاوت زمانی در کار تولید، از ساخت بیرویه محصول و هدر رفت هزینههای اضافی به صورت چشمگیری جلوگیری میکنند.
هزینههای ثابت بخش مهمی از هزینۀ تولید
یکی از مهمترین هزینههای بخش تولید مخارجی است که به صورت ثابت برای تولید باید درنظر گرفت این هزینهها شامل دستمزدها و مبالغی است که باید برای هر تولید به صورت ثابت در نظر گرفت. دقت نظر داشته باشید که هزینههای ثابت معمولاً در تمامی دورههای کاری ثابت است جز مواردی که مواد اولیه در زمان خرید افزایش قیمت داشته باشند.
هزینههای متغییر بخشی برای سودآوری بیشتر
در بخش تولید هزینههایی وجود دارد که باعث رشد بیشتر فروش میشود اما به صورتی کاملا متغییر از آنها نام برده میشود.
این دسته از هزینهها معمولاً به صورت درصدی برای فروشندگان و توزیعکنندگان محصول در نظر گرفته میشود. در حقیقت هزینهای است که شرکت و واحد تولیدی برای فروش هر چه بیشتر خود برای بازاریابان بخش فروش در نظر میگیرد.
جمع بندی
مطالب این مقاله در مورد حسابداری صنعتی جمعآوری شده بود تا افرادی که میخواهند در این زمینه فعالیت کنند بیشتر با این موضوع و نکات مهم آن آشنا شوند در مقالۀ بعدی ما در مورد اهمیت گزاشهای مالی در حسابداری صحبت میکنیم.
مسئول تولید محتوا : امیر شکیبا
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.