تحلیل تجربی محرک های تشویقی حسابرسان داخلی
نگاهی به محرک های تشویقی حسابرسان داخلی:
مشوق های حسابرسان داخلی: شواهد قبلی نشان داده است که حسابرسان داخلی در کشف تقلب و فساد مفیدتر از حسابرسان خارجی هستند. با این حال، آنها هنوز تمایلی به گزارشی در این مورد ندارند. بر این اساس، دانشگاهیان و متخصصان آنها را به عنوان “دروازه بانان” در جهان توصیف می کنند که نتوانستند از رسوایی های مالی جهانی به شکلی مناسب جلوگیری کنند.
تحقیقات فزاینده ای نشان داده است که ترس از تلافی از سوی منافع داران، عامل اصلی سکوت ناظران غیر گزارشگر است. این تحقیق خاطرنشان می کند که انتقام جویی در این حوزه از سوی کسانی که منافع دارند رایج است و گزارش شده است که ۱۷ تا ۳۸٪ مواقع اتفاق می افتد.
این امر به اشکال مختلفی از جمله از دست دادن شغل، ارعاب، تهدید به مرگ، بدنام کردن شخصیت و تأثیر منفی بر شغل فرد بروز میکند، که همگی میتوانند تأثیرات جسمی و روانی بر سلامت افشاگر بگذارند. که همین عوامل در نهایت موجب سکوت افرادی زیادی در این حوزه شده است.
شجاعت اخلاقی :
شجاعت اخلاقی ویژگیای است که افراد را برمیانگیزد و قادر میسازد تا مسیر درست عمل را بر اساس اخلاق حرفهای خود طی کنند. مورالس سانچز و کابلو مدینا سال(۲۰۱۳) با اشاره به این که رفتارهای اجتماعی، مانند صحبت کردن، به شجاعت اخلاقی نیاز دارند، از این دیدگاه حمایت می کنند. چنین شجاعتی یک صلاحیت اخلاقی است که به معنای غلبه بر ترس است.
علیرغم روند همیشگی مبنی بر اینکه حسابرسان داخلی به دلیل ترس از انتقام سکوت می کنند، تحقیقات تجربی کمی در مورد عواملی که شجاعت اخلاقی آنها را برای صحبت در هنگام مواجهه با اعمال نادرست افزایش می دهد، انجام شده است. با این حال تاکنون، محققان حسابرسی تمایل داشتند بر مسئولیتهای حسابرسان داخلی در افشای تقلب مدیریت تمرکز کنند و آنچه آنها را تشویق به انجام این مسئولیتها میکند، در نظر نگرفتهاند.
نکته: در واقع، حسابرسان داخلی نه تنها باید بدانند کار درست چیست، بلکه باید شجاعت انجام آن را نیز داشته باشند.
هدف اصلی:
هدف این نگاه آن است که بتوانیم این شکاف را با بررسی تأثیر حالتهای مثبت (خودکارآمدی، امید و تابآوری وضعیت)، استقلال حسابرس داخلی و حمایت ناظر درک شده (PSS) و تاثیر آن بر شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی برای صحبت در هنگام مواجهه با تخلفات پر کنیم.
بررسی نکته ای دیگر در این حوزه :
امروزه، عملکرد حسابرسی داخلی (IAF) به عنوان بخشی از راه حل برای خرابی های درک شده در سیستم های کنترل داخلی، گزارش تجاری و رفتار اخلاقی به تصویر کشیده می شود. بیلی، گراملینگ جونیور و راماموتری (حسابرسان خبره): اظهار می دارند که یک IAF موثر می تواند فساد اداری را تا حد زیادی کاهش دهد. با توجه به اهمیت فزاینده حسابرسی داخلی در حصول اطمینان از کارایی حاکمیت شرکتی، دستورالعمل اخیر حاکمیت شرکتی رسمی (دستور العملی که جدیدا در جامعه حسابرسی جهانی در نظر گرفته شده است) می تواند باعث تقویت حرفه ای این روند شود.
علاوه بر این روند، با در نظر گرفتن شجاعت اخلاقی به عنوان یک ماهیچه اخلاقی که نیروی درستکاری را برای رویارویی با فساد تقویت می کند. باید گفت جامعه حسابرسی بین المللی در تلاش برای ایجاد استانداردهایی است که افراد را برای اخلاقی بودن بیشتر و سکوت کمتر در مقابل چنین رفتارهایی آماده کند.
بررسی زمینه حسابرسی در کشور تونس:
بررسی زمینه حسابرسی در تونس به موقع بوده است. زیرا تونس در بحبوحه یک انقلاب در سطوح اجتماعی، اقتصادی و مالی قرار دارد. هدف چنین انقلابی مبارزه با فساد (اعمال غیرقانونی، تقلب و رفتارهای غیراخلاقی) و ارتقای یکپارچگی در بخش خصوصی و عمومی است.
برای این مطالعه، ۱۴۶ پرسشنامه برای حسابرسان داخلی تونس مورد بررسی قرار گرفت و از مدل معادله ساختاری حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) برای آزمون فرضیهها استفاده شد.
اگرچه مزیت استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به طور گسترده در مطالعات قبلی برای تجزیه و تحلیل داده های رفتاری حسابداری توضیح داده شده است. اما SEM در مقایسه با رشته های مرتبط مانند: روانشناسی، مدیریت و سیستم های اطلاعاتی هنوز توسط محققان رفتاری حسابداری مورد استفاده قرار نمی گیرند.
درنهایت بر این اساس، این مطالعه کمک روش شناختی اصلی به ادبیات حسابداری رفتاری می کند. نتایج این بررسی ها نشان میدهد که خودکارآمدی، تابآوری، (PSS) و استقلال (IAF) در این روند دارای یک موقعیت هستند.
تاثیر قابل توجه بر شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی:
سیستم های دولتی تمامی تلاش خود را به کار بسته اند تا بتوانند روندی مناسب برای ایجاد یک اخلاق حرفه ای در این رشته ایجاد کنند. در نظر گرفتن مشوق هایی مناسب برای جامعه حسابرسان از جمله این ایده ها است. بسیاری از مدیران سعی می کنند در کنار قرار دادن تهدید هایی برای چشم پوشی از خطاهای حسابرسی، مشوق هایی مالی یا خدماتی نیز برای حسابرسان خود در نظر بگیرند. این کار می تواند دلایلی مناسب برای سخت گیری حسابرسان داخلی در برخی از شرکت ها و سازمان ها باشد.
اما هنوز هم کافی نیست. به همین جهت بسیاری از متخصصین این حوزه هنوز هم سعی دارند روندی مناسب و روانشناسانه برای ایجاد شجاعت بیشتر در حسابرسان داخلی تدوین کنند.
رسوایی های مالی و مشکلات این حوزه :
رسوایی های بزرگ مالی در بسیاری موارد باعث شده تا در ایجاد استاندارد های مناسب حسابرسی داخلی ناامیدی هایی عمومی ایجاد شود. به همین دلیل تنظیم کنندگان استانداردهای حسابرسی داخلی را به دنبال یافتن راه هایی برای تقویت اراده حسابرسان داخلی برای مبارزه با تخلفات شرکتی و ارتقای صداقت با بازگرداندن مسئولیت گزارش تقلب نه تنها در داخل، بلکه در خارج از کشور، کرده است.
موسسه حسابرسان داخلی (IIA، ۲۰۱۵) در استاندارد ۲۰۶۰ حکم میدهد که:
مدیر اجرایی حسابرسی باید به طور دوره ای به مدیریت ارشد و هیئت مدیره در مورد هدف، اختیارات، مسئولیت و عملکرد حسابرسی داخلی نسبت به برنامه آن گزارش دهد. گزارشدهی همچنین باید شامل ریسکهای قابل توجه و مسائل کنترلی، از جمله خطرات تقلب، مسائل حاکمیتی و سایر موارد مورد نیاز یا درخواست شده توسط مدیریت ارشد و هیئت مدیره باشد.
مشاوره های تمرینی در سال های گذشته، برقراری ارتباط اطلاعات حساس در داخل و خارج از زنجیره فرماندهی را، مربوط به استاندارد حسابرسی داخلی می داند و آن را اینگونه توضیح می دهد.
توضیح:
این موارد در برخی از شرایط، حسابرس داخلی ممکن است با این معضل مواجه شوند که آیا باید اطلاعات را به افراد خارج از زنجیره عادی مخابره کنند یا خیر. این ارتباط معمولاً به عنوان “سوت زدن” (در خارج از کشور ایران و در جوامع بین المللی حسابرسی) نامیده می شود.
نکته:
عمل افشای اطلاعات نامطلوب برای فردی در سازمان، اما خارج از زنجیره فرماندهی عادی حسابرس داخلی به عنوان افشای اطلاعات داخلی در نظر گرفته می شود، در حالی که افشای اطلاعات نامطلوب به یک سازمان دولتی یا سایر مقامات خارج از سازمان به عنوان افشای اطلاعات خارجی تلقی می شود.
الزامات و بررسی های گفته شده، توسط دانشگاهیان پشتیبانی می شود که با گزارش دادن فعالیت های غیرقانونی در سازمان ها به کمیته های حسابرسی، هیئت مدیره یا سازمان های دولتی، و البته بررسی موارد تخلف به صورت جزئی در سازمانی های مختلف سعی کرده اند تا به استانداردی مناسب در بررسی این حوزه برسند.
همچنین:
علاوه بر این موارد گفته شده : با توجه به اعتمادی که به حسابرسان داخلی برای ارائه اطلاعات دقیق در مورد کنترل های داخلی، سیستم های مدیریت ریسک و فرآیندهای حاکمیت شرکتی داده شده است، آیین نامه اخلاقی IIA (IIA، ۲۰۱۳)، و همچنین قوانین رفتار، هنجارهایی را مشخص می کند. رفتاری که بر مجموعه ای از اصول اساسی تاکید دارد که حسابرسان داخلی باید از آنها حمایت کنند. اما در بیشتر موارد این روند کارساز نبوده و باعث افشاگری های مناسب در زمان درست نمی شود.
در نهایت: قواعد رفتاری با اشاره به اینکه «صداقت حسابرسان داخلی اعتماد را ایجاد میکند و در نتیجه مبنایی را برای اتکا به قضاوت آنها فراهم میکند»، تاکید میکند که حسابرسان داخلی باید کار خود را با صداقت، مسئولیت و دقت انجام دهند. اما با این همه پیگیری و قانون گذاری های مختلف در این حوزه باز هم این روند به صورت گسترده ای در جهان انجام می شود. و هیچ المانی برای جلوگیری گسترده آن تا به امروزه تعریف نشده است.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.