راحتی کار برای حسابرسان داخلی با برآوردهای اشتباه :
راحتی کار برای حسابرسان داخلی با برآوردهای اشتباه : مطلبی است که در این مقاله می خواهیم به بررسی آن بپردازیم و آن را به طور کامل شرح دهیم.
بهطور کلی هر چه حسابرسان داخلی با دقت بیشتری بتوانند اسناد و مدارک مالی را وارسی کنند بهتر میتوانند در این رابطه کنکاش کرده و چالشهای پیش رو را بهدرستی پیشبینی کنند. اما در این میان پیشامدی وجود دارد که باعث میشود روند کار حسابرسان بسیار متبحر هم دچار چالشهای بسیار بزرگی شود. یکی از این عوامل میتواند اعتمادبهنفس زیاد آنها نسبتبه روند کاری خودشان باشد. این شکل از باور زیاد و اعتماد به نفس کاذب می تواند در نهایت منجر به برآوردهای اشتباه از سوی حسابرس داخلی شود.
اعتماد به نفس زیاد و شروع خطاهای بزرگ:
به محض آنکه حسابرسان داخلی اطمینان حاصل کنند که روند کاری آنها بدون عیب و نقص است اولین اشتباهات حرفهای خود را مرتکب میشوند و این موضوع سالهای سال است که در تحقیقات بسیاری مشخص شده است. پس بهتر است در هنگام حسابرسی، افراد حسابرس همیشه درصدی به این موضوع هم فکر کنند که شاید برخی از معادلات را به درستی محاسبه نکرده یا آن که برخی از اسناد و مدارک دارای صحت نیستند. و این روند و این شکل نگاه میتواند استاندارد آنها را بهصورت مداوم بالا نگهداشته و باعث جلوگیری از اهمالکاری های غیر ارادی شود.
حسابرسان در دو مرحلۀ کلی به بررسی اسناد میپردازند:
- مرحلۀ اول: دیدگاه اول در حقیقت نگاهی بازرس گونه است که حسابرسان داخلی به شواهد ارائهشده از طرف سازمان یا حسابرس داخلی دارند. در چنین شرایطی آنها با دقت و وسواس خاصی صحت و راستی مدارک ارائه شده را پیگیری میکنند تا از صحت آنها به طور کامل مطمئن شوند.
- مرحلۀ دوم: دوم آنها از شواهدی که به دست آورده و راستیآزمایی کردهاند نتیجهگیری میکنند و در نهایت از نتیجه خود به شکلی سختگیرانه دفاع می کنند.
راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از برآوردهای اشتباه :
در حقیقت این مقاله برای آن جمعآوری و نوشته شده تا حسابرسان داخلی بدانند که هیچگاه حتی در بهترین حالت و دوره کاری خود مبرا از اشتباه نیستند. ما در این مقاله سعی داریم به روندها و نگاههای مختلف بپردازیم که برای کاهش هرچه بیشتر ریسکهای حسابرسی و حسابرسان داخلی پیشنهاد میشود. در این بخش میخواهیم به مواردی از این نکات اشاره کنیم.
نتیجهگیری با منابع محدود و اثر گذاری آن بر برآوردهای اشتباه :
بسیاری تصور میکنند تنها با مدارک ارائه شده میتوانند به نتیجه درست برسند و این نگاهی بسیار اشتباه است.
به یاد داشته باشید هر چه منابع بیشتری از اطلاعات را بررسی کنید می توانید از دیدگاه های مناسب تری در روند کاری خود بهره مند شده و در نهایت از خطاهای احتمالی در آینده جلوگیری کنید.
واکنشهای عاطفی یک حسابرس داخلی:
با اینکه واکنش های عاطفی موضوعاتی حسی هستند اما میتوان گفت زمینه یکی از بهترین عملکردهای هر حسابرسی در نظر گرفته میشوند. در بسیاری از موارد پیش میآید که یک حسابرس با آنکه بسیاری از شواهد را بررسی کرده و مشکلی در آن ها نمیبیند باز هم به موضوعی شک میکند برای برای اثبات آن به دنبال دلایل بیشتری می گردد. این شک و کنجکاوی میتواند به دقیقتر شدن فرد بر روی مباحث مختلف منجر شده و در نهایت موجب شفافسازی های بسیار زیادی در روند کار شود.
در بسیاری از موارد شاهد هستیم که روندهای حسابرسی بهدرستی انجام نشدهاند و به دلیل دقت نکردن به جزئیات برخی از اهمالکاریها در روند مالی نادیده گرفتهشده است. این سطحی نگریها در نهایت منجر به ضررهای کلان سازمان یا شخص ذینفع شده و درنهایت او را با چالشهای مالی بسیاری در آینده مواجه کرده میکند.
شواهد کمتر و ارزیابی سطحی:
بسیاری از حسابرسان داخلی امروزه با برداشتهای سطحی از صورتحسابهای مالی و انواع فاکتورها و سندهای ارائهشده به نتیجهگیریهایی بسیار کلی رسیده و روند حسابرسی را با اهمالکاری و سطحینگری دچار چالش میکنند.
درست در همین شرایط است که حسابرسان مستقل یا خارجی استخدام شده و بر نظارتهای عمومی کار گماشته میشوند. موضوع اصلی مقاله هم درهمین رابطه است. چرا که یک حسابرس داخلی باید در برخی از مواقع نه تنها به اسناد و مدارک ارائهشده بلکه به ریزترین موارد در دسترس خود هم باید توجه داشته باشد، تا بتواند هر فاکتور یا سند مالی را بهطور مشخص از تمام زوایا بررسی کند.
نکته: برآوردهای اشتباه
تمامی بزرگان علم حسابرسی و حسابداری بر روی این موضوع اتحاد نظر دارند که هر چه یک حسابرس در موارد اصلی بررسی اسناد ریزبین تر و دقیقتر باشد میتواند بهصورت اصولیتری روند حسابرسی را انجام داده و از چالشهای احتمالی در آینده برای شخص یا سازمان جلوگیری کند. اما نکته آنجاست که بسیاری از افراد تمایلی به اینکار ندارد چرا که روندی بسیار طولانی و سخت بشمار میرود.
حسابرس باید بهدور از قضاوت باشد :
یک حسابرس در روند کاری خود باید از هر گونه پیشداوری پرهیز کرده و کاملاً بر اساس شواهد و اکتشافات خود اقدام به بررسی موارد مالی و نقصهای پیشآمده کند. دقت داشته باشید روند حسابرسی هدفی اکتشافی و تجسسی دارد و هیچگاه نباید با پیشفرضهای اشتباه بعضی از موارد نادیده گرفته شوند. این موضوع می تواند در نهایت منجر به برآوردهای اشتباه در کار حسابرسی شود.
نتیجهگیری و عدم دقت مناسب :
متخصصان امر حسابرسی در کشورهای پیشرفتهای مانند: ایالاتمتحده، استرالیا، انگلیس و دیگر کشورها همگی بر این نظر توافق دارند که نتیجهگیریهای اولیه چه در صورت مثبت بودن و چه در صورت منفی بودن هر دو میتوانند بر روند تفکر و نگاه یک حسابرس داخلی در هنگام بررسی موارد مالی و اسناد ارائهشده تاثیر مستقیمی بگذارند.
برای مثال:
زمانیکه یک حسابرس داخلی نتیجهای را در ابتدای روند بررسیها میگیرد ممکن است از بسیاری از موارد دیگری که میتواند او را بهحقیقت برساند دور شود. در حقیقت با نتیجهگیریهای زود هنگام محدودۀ دقت خود را کاهش داده و نمی تواند با دیدی باز به بررسی موارد پیش رو بپردازد. این موضوع خود شاید مهمترین و اصلی ترین عامل برآورد اشتباه در حسابرسی است. این شکل از نگاه و رویکرد میتواند گستردگی وسعت دید حسابرس را محدود کند. به همین علت است که بسیاری از حسابرسان متبحر تا پایان تحقیقات هیچگاه نظر قطعی در مورد هیچچیز نمیدهند.
دفاع از نظر خود. ضعفی دیگر:
در مرحله بعدی ممکن است یک حسابرس داخلی به دلیل دفاع از نظریات قبلی خود در مورد سند یا مدارک خاصی سعی کند شواهد جدید حسابرسی که به آنها رسیدهاست را منکر شود. این مورد یکی از بزرگترین نقاط ضعف هر حسابرس داخلی به شمار میرود. هیچگاه یک حسابرس داخلی نباید بعد از رسیدن به نتیجههای جدید از نتیجههای قبلی خود پشتیبانی کرده و آنها را بهعنوان یک استاندارد کامل به مدیران ارشد ارائه دهد. این کار نمونۀ بارز یک برآورد اشتباه تلقی می شود. شاید یکی از دلایل این کار ترس از بازخواست یا توضیح اضافه باشد. اما در هر صورت اصلاح یک اشتباه بسیار بهتر و ایدهآلتر است تا ادامه دادن آن در سطح وسیع.
ترس از پاسخگویی یک واکنش طبیعی:
اما چرا این روند را بسیاری از حسابرسان طی میکنند؟ شاید همانطور که گفتیم یکی از مهمترین دلایل این پافشاری به مستندات منسوخ شده ترس از پاسخگویی به مدیران عالیرتبه است. اما این شرایط نباید باعث شود که یک حسابرس داخلی از رسالت اصلی خود یعنی شفافسازی مطالب جدا شود.
باید متذکر شویم که یک حسابرس خبره و پخته در هر شرایطی از نتیجهگیریهای جدید استقبال کرده و هیچگاه بر روی نظری مشخص پافشاری نمیکند. چرا که میداند هرچه بررسیها دقیقتر شفافتر و دادههای بیشتری پیدا شوند ممکن است نتیجههای قبلی را نقض کرده و دسترسی به مطالب جدید را مهیا کند. پس در هر صورت نباید از هر گونه ورودی جدید داده جلوگیری شود. چرا که میتواند روند حسابرسی را دچار چالش کند. این موضوع خود در برآورد اشتباه یک حسابرسی داخلی نقشی اساسی دارد.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.