اصول حاکم بر شغل حسابرسی داخلی یک الزام کاری به شمار میرود.
اصول حاکم بر شغل حسابرسی داخلی یک الزام کاری به شما میرود. هر کاری دارای اصول و قواعدی دقیق و کاربردی است. اگر بخواهیم برای کاری مانند حسابرسی داخلی ممیزیها و استانداردهایی تعریف کنیم بدون شک باید از روی قوانین و مقرراتی مشخص این استانداردها را در نظر بگیریم و هر گونه تخلف از آن اصول را با جریمههایی همراه کنیم. چرا که حسابرسی داخلی باید دقیق و بدون سو گیری شخصی خاص انجام شود در غیر این صورت اصل کار دچار مشکل و تخلف میشود.
مدت زمان مطالعه این مقاله ۷ دقیقه
شما با مطالعه این مقاله به پاسخ پرسش های زیر پی خواهید برد؟
اهداف اصلی حسابرسی داخلی چیست؟
اصول حسابرسی از چه قوانینی پیروی می کنند؟
استقلال حسابرس به چه معناست؟
چگونه باید از روند حسابرسی استاندارد محافظت کرد؟
محرمانه بودن در حسابرسی داخلی به چه معناست؟
صلاحیت در حسابرسی داخلی به چه معناست؟
مشارکت در تصمیم گیری چیست؟
همچنین شما می توانید تمامی پرسش های اصلی خود را در مورد فعالیت های شرکت مفید در لینک های ذیل جستجو کنید.
اهداف اساسی
هدف اصلی حسابرسی داخلی این است که اطمینان حاصل شود تمام ممیزی های داخلی با ویژگیهای اساسی خاصی انجام می شود.
اعتبار حسابرس داخلی را تأیید کنید. (شخص حسابرس باید مورد تأیید طرفین واقع شود یا دارای سابقۀ بسیار مناسبی در امر حسابرسی داخلی باشد)
عناصر ضروری برای انجام فعالیتهای حسابرسی داخلی را ترسیم کنید. (در انجام حسابرسی یا حسابداری مهم ترین ارکان اصلی صورت حسابها و دیگر اوراق مالی است. در صورت عدم وجود این اوراق به احتمال زیاد نمیتوان کاری از پیش برد و صحت دیگر اسناد را بررسی کرد)
نتیجه حسابرسی داخلی با کیفیت است و با اهداف تعیین شده مطابقت دارد.(بعد از بررسی تمامی حسابرسیها باید روند کلی آن با پیشروی شرکت یا نهاد مالی همخوانی داشته باشد.)
بررسی اصول اساسی در حسابرسی
استقلال
حسابرس داخلی باید از هرگونه تأثیر ناعادلانه ای که وی را مجبور به انحراف از حقیقت می کند دور باشد. این استقلال نه تنها در ذهن، بلکه در ظاهر نیز باید در نظر گرفته شود. همچنین، حسابرس داخلی در برابر هرگونه فشار یا تداخل ناعادلانه در تعیین دامنه وظایف یا نحوه انجام کارها و گزارشها، در صورت انحراف از اهداف تعیین شده باید مقاومت کند.
استقلال عملکرد حسابرسی داخلی به عنوان یک کلیت، سهم بزرگی در ایجاد استقلال حسابرس داخلی دارد. ساختار کلی سازمان، پرسنل اصلی ، موقعیت و گزارش اصلی رئیس حسابرس داخلی در این ساختار همراه با اختیاراتی که از مقامات بالا دستی گرفته می شود استقلال حسابرس داخلی را بیشتر در حوزۀ کاری تثبیت می کند.استقلال حسابرسی هم از جمله اصول حاکم بر شغل حسابرسی در نظر گرفته میشود.
گزارشهای حسابرس داخلی به هیئت مدیره یا کمیته حسابرسی خواهد رسید که مسئول تعیین حسابرسان داخلی طبق قانون است. بسیاری از اوقات ، حسابرس داخلی مسئولیت گزارش گیری دوگانه دارد ، در این صورت گزارش اداری به یک افسر اجرایی (به عنوان مثال ، دکتر یا مدیر عامل) ارجاع داده میشود. بنابراین، وظیفه حسابرسی داخلی باید خارج از وظایفی باشد که تحت حسابرسی داخلی قرار می گیرند (به عنوان مثال ، امور مالی و حساب ها) و حسابرس داخلی باید مستقیماً به بالاترین ارگان حاکمیت شرکت گزارش دهد همانطور که در بالا گفته شد.
در بعضی مواقع ، حسابرس داخلی در معرض خطر دیگری برای استقلال کاری قرار میگیرد و به موجب آن مدیریت به دنبال پشتیبانی فعال تجاری از حسابرس داخلی است. در چنین شرایطی حسابرس داخلی جدا از ارائه تضمینهای اساسی و ورودیهای مشاورهای، مسئولیتهای عملیاتی خاصی (مانند: مدیریت ریسک ، انطباق ، اتوماسیون سیستم ، مهندسی مجدد فرآیند و غیره) را به خود اختصاص میدهد.
یکپارچگی و عینیت
حسابرس داخلی باید صادق ، راستگو و دارای صداقت بالا باشد. او باید به روشی کاملاً حرفه ای عمل کند و در تمام معاملاتش منصفانه دیده شود. او باید از هرگونه تعارض منافع اجتناب کند و به دنبال منفعت شخصی یا مزیت شخصی از موقعیت خود نباشد. حسابرس داخلی کار خود را به ویژه در جمع آوری و ارزیابی واقعیتها و شواهد به صورت کاملاً عینی انجام می دهد. او اجازه نخواهد داد که تعصب بر عینیت او غلبه کند ، خصوصاً در نتیجه گیری یا گزارش دادن نظر خود برای جمع بندی کارها.
مراقبتهای حرفهای لازم
حسابرس داخلی هنگام انجام حسابرسی داخلی باید از مراقبت و دقت حرفه ای لازم برخوردار شود. “مراقبتهای حرفه ای” نشان می دهند که حسابرس داخلی در انجام کار برای اطمینان از دستیابی به اهداف برنامه ریزی شده مراقبت معقول و منطقی دارد.
حسابرس داخلی باید
توجه ویژه به برخی از فعالیتهای کلیدی حسابرسی، مانند ایجاد دامنه مشارکت برای جلوگیری از حذف جنبههای مهم ، شناخت خطرات و اهمیت مناطق، داشتن مهارتهای لازم برای بررسی موارد پیچیده، تعیین میزان آزمایش مورد نیاز برای دستیابی به اهداف در مهلتهای مشخص شده و غیره از جمله وظایفهای کلی یک حسابرس داخلی در بخش مراقبتهای ویژۀ حسابرسی است.
محرمانه بودن
حسابرس داخلی باید در همه زمانها، از حداکثر محرمانه بودن تمام اطلاعاتی که در طول کار حسابرسی به دست آورده است حفاظت کند. وی نباید هیچ اطلاعاتی از این دست را خارج از وظیفه حسابرسی داخلی برای طرفی از شرکا افشا کند و هر گونه افشای اطلاعات باید بر اساس “نیاز به دانستن” باشد.
حسابرس داخلی باید اطلاعات محرمانه را از دیگران محافظت کند. تحت هیچ شرایطی ، هیچگونه اطلاعات محرمانه ای نباید بدون تأیید خاص مدیریت یا مشتری و یا مگر اینکه مسئولیت قانونی یا مسئولیت حرفه ای انجام این کار وجود داشته باشد (به عنوان مثال ، برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات با بازرسان قانونی) ، با اشخاص ثالث در خارج از شرکت به اشتراک گذاشته شود. گزارشهای حسابرسی داخلی باید برای مخاطبین داخلی مشخص شود و فقط برای کسانی که حسابرس داخلی را منصوب یا مشغول به کار می کنند، طبق دستورالعمل آنها توزیع میشود.
مهارت و صلاحیت
حسابرس داخلی باید دارای دانش صحیح، مهارتهای قوی بین فردی ، تجربه عملی و تخصص حرفه ای در زمینههای خاص و سایر صلاحیتهای لازم برای انجام یک حسابرسی با کیفیت را داشته باشد. او فقط وظایفی را که صلاحیت لازم را برای آنها دارد انجام می دهد. این موضوع هم از جمله مهم ترین اصول حاکم بر حسابرسی داخلی برشمرده میشود.
حسابرس داخلی در صورت لزوم برای انجام مسئولیتهای خود ، مهارتها و شایستگیهای لازم را دارد یا باید آنها را بدست آورد. آموزش مداوم حرفه ای، بخش اصلی این تمرین است. حسابرس داخلی علاوه بر مهارتهای فنی و کاری اساسی ، باید از مهارتهای فرعی (مانند مهارتهای بین فردی و ارتباطی) برای تعامل با بسیاری از سهامداران برخوردار باشد.
در مواردی که حسابرس داخلی فاقد تخصص خاصی باشد ، باید مهارتهای مورد نیاز را از طریق متخصصان داخلی یا از طریق خدمات یک متخصص خارجی تهیه کند ، به شرطی که استقلال کسب و کار و اطلاعات سری به خطر نیفتد. هدف اطمینان از این است که تیم حسابرسی به عنوان یک کل، از تخصص و دانش لازم برای منطقه مورد بررسی خود برخوردار باشد.
حسابرسی مبتنی بر ریسک
حسابرس داخلی باید زمینههای مهم حسابرسی را از طریق یک ارزیابی ریسک شناسایی کند و فعالیتهای حسابرسی را متناسب با آن انجام دهد تا روشهای حسابرسی دقیقی نسبت به مناطق و موضوعات با ریسک بالا اولویت بندی و انجام شود، با روشهای در نظر گرفته شده حسابرسی زمان کمتری به مناطق کم خطر اختصاص دهد. بعلاوه، با این روش باید اطمینان حاصل کرد که خطرات در نظر گرفته شده بیشتر با اهداف کل استراتژیک و شرکت منطبق هستند تا اینکه بطور دقیق بر اهداف فرآیند متمرکز باشند.
تمرکز سیستم و فرآیند
یک حسابرس داخلی باید یک سیستم و روش متمرکز بر فرآیند را در انجام رویههای حسابرسی اتخاذ کند. این روش پایدارتر از روشی است که برای آزمایش معاملات و تعادل اتخاذ شده زیرا فراتر از “تشخیص خطا” شامل “پیشگیری از خطا” است. برای شناسایی فرصتهای بهبود سیستم یا اتوماسیون و همچنین برای تقویت روند و جلوگیری از تکرار چنین خطاهایی مشخص، حسابرس نیاز به تجزیه و تحلیل ریشه ای در مورد انحرافات اصلی مالی و حسابرسی دارد.
استقرار فناوری اطلاعات توسط شرکتها به طور گسترده ای استفاده میشود و باید برای حسابرسی داخلی به عنوان یک موضوع موثر درک شود. این یک رویکرد پایدارتر است زیرا این روش به حسابرس داخلی کمک می کند تا از “افراد برای پردازش” و “تشخیص و پیشگیری” دور شود.
مشارکت در تصمیم گیری
در انجام وظایف حسابرسی داخلی ، حسابرس داخلی از تصویب هرگونه قضاوت یا اظهارنظر درباره تصمیمات مدیریت گذشته اجتناب میکند. حسابرس داخلی به عنوان بخشی از نقش مشاورهای خود، از شرکت در تصمیم گیری عملیاتی که ممکن است مورد بازرسی بعدی قرار گیرد، اجتناب می کند. دقت داشته باشید این اجتناب به دلیل عدم آگاهی کافی در مورد موضوع مورد نظر است.
تمرکز حسابرس داخلی باید بر روی کیفیت و اثربخشی عملیاتی فرآیند تصمیم گیری و بهترین روش تقویت آن باقی بماند ، به طوری که احتمال تصمیمات نادرست یا اشتباه به حداقل برسد.
حساس به چند منافع ذینفع
حسابرس داخلی باید پیامدهای مشاهدات و توصیههای خود را به دقت ارزیابی کند.
در چندین ذینفع ، به ویژه در مواردی که منافع متنوع ممکن است ماهیت مغایر داشته باشند در چنین شرایطی، حسابرس داخلی باید دیدگاه متعادلی ارائه دهد. این امر به مدیران ارشد اجازه می دهد تا با استفاده از تمامی اطلاعات تصمیم بگیرند و استراتژی و اهداف شرکت را با انتظارات و منافع سهامداران متعدد آن متعادل کنند.
کیفیت و بهبود مستمر
کیفیت کار حسابرسی داخلی برای حسابرس داخلی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا اعتبار گزارشهای حسابرسی به طور دقیق به میزان موارد تأیید شده محاسبه میشود. حسابرس داخلی برای رسیدن به این تأیید باید اسناد و گزارشها را از سه مرحله عبور دهد. این سه مرحله عبارت اند از:
(الف) اطمینان پیدا کردن در مورد موارد بررسی شده
(ب) تأیید تمامی اسناد ارائه شده و مشاهدات
ج) به طور مداوم کیفیت فرآیند حسابرسی داخلی و گزارش های حسابرسی داخلی را بهبود بخشد.
حسابرس داخلی باید اطمینان حاصل کند که مکانیزم ارزیابی خود برای نظارت بر عملکردهای کلی و همچنین افراد زیرمجموعه و کارشناسان خارجی که برای اتمام بخشی از کار حسابرسی به آنها اعتماد می کند به درستی در نظر گرفته شده است. لازم به توضیح است در چنین شرایطی یک سازو کار بررسی همکار برای کنترل کیفیت باید در نظر گرفته شود تا به تمام جنبههای اعلامیههای صادر شده توسط حسابرسی اصلی عمل شود.
بخش آخر: (اصول حاکم بر شغل حسابرسی داخلی)
اصول و قواعد در هر کاری باعث بالا رفتن راندمان کاری و پیشرفت صعودی سازمان میشود. بهتر است هر شغلی دارای اصولی حاکم به عنوان استانداردهای اصلی باشد. در این صورت هیچ گاه خط مشی کاری ناپدیدی نشده و افراد از آن به عناوین گوناگون سر باز نمیزنند. اصول حاکم بر شغل حسابرسی داخلی هم از این قاعده جدا نیست. اصول حاکم بر این علم باعث میشود کمترین خطا و بیشترین بازدهی ممکن برای مدیران و صاحبان سازمانها در نظر گرفته شود. تمامی موارد گفته شده از اصول حاکم برشغل حسابرسی برگرفته شده است.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.