عینیت

حسابرسی داخلی و رابطۀ آن با رشد اقتصادی

حسابرسی داخلی و رابطۀ آن با رشد اقتصادی از اساسی ترین نیازهای هر جامعه ای برای پیشرفت‌های گسترده مالی و کاری شمرده می‌شود. همچنین رشد اقتصادی یکی از بنیادی ترین دلایل پیشرفت یک کشور محسوب می‌شود. رشد اقتصادی اما نیازمند فرآیندهایی در زمینه‌های مختلف است. اگر بخواهیم به یکی از موارد مهم در رشد اقتصادی اشاره کنیم باید حسابرسی داخلی را در نظر داشته باشیم. حسابرسی داخلی و رشد اقتصادی مانند دو عنصر مکمل برای یکدیگر عمل می‌کنند.

ما در این مقاله سعی داریم به بررسی این دو عنصر و رابطۀ آن‌ها با یکدیگر پرداخته و آن‌ها را به شکلی کامل بررسی کنیم. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

مدت زمان مطالعه این مقاله : ۴ دقیقه

استفاده از علوم حسابرسی داخلی و حسابداری برای ارتقاء سطح مالی کشور

همانطور که گفته شد حسابرسی داخلی و رشد اقتصادی رابطۀ بسیار تنگاتنگی با یکدیگر دارند. حسابرسی داخلی از جمله مهم ترین ارکان پیشرفت هر کشوری محسوب می‌شود. برای مثال اگر سیستم حسابرسی داخلی سازمان‌های یک کشور به خوبی عمل نکنند، یا اگر حسابرسان حوزۀ حسابرسی مالیاتی به وظایف خود به خوبی واقف نباشند آیا باز هم کشور می‌تواند از نظر اقتصادی و مالی روندی صعودی داشته باشد؟ جواب این پرس منفی است.

اقتصاد مقاومتی:

تنها جوامعی می‌توانند روند‌های مالی خود را مدیریت کنند که سازمان‌های حسابرسی و حسابداری مناسب و مستقلی داشته باشند، همچنین از علوم جدید حسابرسی و حسابداری بهره مند بوده و در نهایت داران نیروهای خبره در این زمینه باشند. در انتها باید گفت تنها یک راه برای رسیدن به رشد اقتصادی مناسب و اقتصاد مقاومتی وجود دارد و آن هم استفاده از نیروهای خبرۀ حسابرسی داخلی و خبره در سازمان‌های مالی کشور است.

تعیین صلاحیت حسابرسان و حسابداران

تعیین صلاحیت حسابرسان و حسابداران

حسابرسان یا حسابداران برای آن که بتوانند تحت حمایت نهادی نظام مند باشند باید به عضویت جامعۀ حسابرسی ایران در بیایند. این سازمان در حقیقت وظیفۀ صلاحیت سنجی افراد حسابرس و حسابدار را بر عهده دارد. این سازمان با در نظر گرفتن اصولی خاص باعث ایجاد فیلترهای برای تفکیک نیروهای مناسب و کارآمد و دیگر نیروهای نه چندان مناسب را موجب می‌شود. سازمان حسابرسی ایران را می‎‌توان تنها سازمان اصلی و کلی حسابرسی کشور دانست.

شاخه‌های مختلف حسابرسی و نیروهای خبره

حسابرسی دارای شاخه‌های گسترده ای بوده از حسابرسی تقلب تا تعیین ریسک حسابرسی از جملۀ شاخه‌های متفاوت حسابرسی است. برای هر کدام از این دسته‌های گفته شده و بسیاری دیگر از شاخه‌های حسابرسی، افرادی خبره برای کارها لازم هستند. صلاحیت این افراد نیز به دست سازمان حسابرسی ایران سنجیده می‌شود. این سازمان در کنار وظیفۀ اصلی خود یعنی بررسی و دقت در مورد افراد با صلاحیت و انتخاب آن‌ها برای کارهای حسابرسی داخلی و حسابداری وظیفۀ دیگری را نیز بر عهده دارد.

از جمله این وظایف می‌توان به مهمترین آن‌ها یعنی آموزش دهی و اطلاع رسانی دورس جدید و روش‌های نوین حسابرسی داخلی و حسابداری در کشور اشاره کرد.

آینده نگری

باید در نظر داشت حسابرسی داخلی شغلی مبتنی بر آینده نگری است نه رویکردی گذشته نگر. در هر سازمانی باید از حسابرسان در راستای تحقق آرمان‌های شرکت یا بنگاه اقتصادی استفاده شود. هر حسابرس در حقیقت باید تمامی روند و فرآیند‌های سازمان مربوطه را بررسی کرده و به مدیران و عالی مقالم‌های آن سازمان مشاوره‌هایی مناسب در جهت رشد اقتصادی شرکت بدهند. متأسفانه باید گفت بسیاری از سازمان‌ها و صاحبان کسب و کارهای کلان به حسابرسان خود به عنوان مشاور نگاه نکرده و ‌آن‌ها را شخصی مفتش تصور می‌کنند.

در صورتی که حسابرسان با ارزیابی دقیق روند و رویکردهای عملی هر سازمان می‌توانند آیندۀ آن را تا حد زیادی بررسی کرده و راهکارهای مناسبی برای سرعت بیشتر پیشرفت یا جلوگیری از سقوط مالی شرکت در نظر بگیرند. البته نا گفته نماند در سال‌های اخیر این شکل از نگرش بیشتر از زمان‌های مشابه در سال‌های گذشته رواج داشته است.

اهمیت استقلال یک حسابرس
اهمیت استقلال یک حسابرس

همان طور که گفته شد حسابرسی داخلی و رشد اقتصادی به یکدیگر مرتبط هستند. اما نکتۀ حائز اهمیت حسابرسی، استقلال کامل شخصی است که مسئولیت این کار را بر عهده دارد. در سازمان‌های خرد و کلان معمولاً حسابرسان داخلی یا حسابرسان مستقل به وسیلۀ مدیر اصلی یا سهامداران برتر انتخاب می‌شوند تا تمامی روندهای مالی نهاد را بررسی کرده و موارد مالی تسلیم شده به اعضا را راستی آزمایی کنند.

اگر شخص حسابرس دارای استقلال عملکردی نباشد و به یکی از سهامداران یا جناح‌های مالی وابسته باشد آیا می‌تواند وظیفۀ خود را به خوبی انجام دهد؟ پاسخ این پرسش منفی است چرا که هرگونه وابستگی فرد حسابرس به مجموعه یا نفرات آن می‌تواند موجب سوگیری شخص شده و بر عملکرد صحیح و صادقانۀ او اثرگذاری منفی داشته باشد.

بخش آخر (حسابرسی داخلی و رشد اقتصادی)

مکانیزم حسابرسی را می‌توان یکی از ارکان جدایی ناپذیر رشد اقتصادی و البته اقتصاد مقاومتی دانست. حسابرسی موجب می‌شود سازمان‌ها و نهادهای مالی تا حد زیادی بر امور کاری و مالی خود مسلط شده و چشم اندازهای بهتری را در کار ترسیم کنند. شاید نگاه سنتی به حسابرسی داخلی در کشور ما نیاز به فرهنگ سازی بیشتری داشته باشد. شاید هم حسابرسی داخلی و لزوم آن هنوز بر بسیاری از افراد یا صاحبان مشاغل ثابت نشده است.
بهترین راهکار برای درک این موضوع اطلاع رسانی بیشتر و مداوم است. تصوری قدیمی در کشور ما به شکلی غالب وجود دارد این تصور و پیش فرض باعث شده بسیاری از سازمان‌ها اهمیت دقیق یک حسابرس را به درستی درک نکرده و استخدام یک حسابرس را غیر لازم بدانند.

شرایط خاص

در چنین شرایطی باید برای آن‌ها شرح داد که حسابرس داخلی در حقیقت فردی پژوهش محور است. این فرد با در نظر گرفتن روند کاری و مالی هر سازمان می‌تواند دور نمایی مناسب یا غیر مناسب برای آن‌ها در نظر بگیرد. شاید بتوان گفت داشتن یک حسابرس خبره می‌تواند تا حد زیادی ریسک ورشکستگی‌های سازمان‌های مالی یا کاری مختلف را تعدیل کند.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.