تفاوت حسابرسی و حسابداری چیست؟
مقدمه
دو واژه حسابداری و حسابرسی ازنظر ظاهری شبیه به یکدیگر هستند و در برخی مواقع نیز بهطور اشتباه و جابجا استفاده میشوند. بااینکه هر یک از این عبارات مفهوم و معنی متفاوتی دارند اما بسیاری از افراد این لغات را در جایگاه اشتباه استفاده میکنند. برای آنکه بخواهیم تفاوت دو مورد را بررسی کنیم ابتدا باید نگاه کلی و کامل نسبت به هر یک داشته باشیم. در این قسمت تعاریف کوتاهی از هر دو عبارت حسابداری و حسابرسی ارائه میکنیم و در قسمت بعدی به بررسی تفاوتها و مقایسه آنها خواهیم پرداخت.
تعریف حسابداری
حسابداری یکزبان تخصصی کسبوکار است، که به درک فعالیتهای اقتصادی شخصیت حسابداری کمک میکند. حسابداری، گردآوری منظم روزبهروز تراکنشهای مالی یک کسبوکار و دستهبندی آنها به گروههای مختلف است. در این میان تراکنشها به شیوهای خلاصه میشوند که میتوان در مواقع اضطرار بهراحتی به آنها ارجاع داد، سپس، تجزیه و تحلیل و درک نتایج مالی و درنهایت انتقال نتایج به طرفهای علاقهمند.
حسابداری به معنای حفظ سیستماتیک ثبت حسابهای یک سازمان و آمادهسازی صورتهای مالی در انتهای سال مالی است.
حسابداری بها، حسابداری مدیریت، حسابداری مالیاتی، حسابداری مالی، حسابداری منابع انسانی، حسابداری مسئولیت اجتماعی، عرصهها یا حوزههای حسابداری هستند.
برخی از وظایف حسابدار:
جمعآوری کلی و تحلیلی انواع اطلاعات مالی باهدف ارائه گزارش اظهارنامه مالیاتی
بررسی و شفافسازی هزینهها، بودجه، درآمد، فاکتور و موارد مشابه
تحلیل روند درآمد کسبوکار
تهیه انواع صورتهای مالی
بررسی و پردازش حقوق و دستمزد و …
تعریف حسابرسی
حسابرسی عبارت است از بررسی انتقادی و به دور از سوگیری تمام مستندات تراکنشها، شامل مدارک، دریافتها، دفاتر حساب و اسناد مرتبط، بهمنظور تائید آنها ، تا میزان پایایی و اتکاپذیری صورتهای مالی مشخص شود. بهعلاوه، اشتباهات و تقلبها یا دستکاری عامدانه در حسابها یا اختلاس و غیره را نیز میتوان از طریق مداقهی جزئیات شناسایی کرد.
حسابرسی به معنای بازرسی دفتر حسابها و صورتهای مالی یک سازمان است.
حسابرسی صورتهای مالی، حسابرسی رعایتی، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی قانونی و حسابرسی داخلی،عرصه ها یا حوزه های حسابرسی هستند.
تفاوت حسابرسی و حسابداری
۱- تفاوت در دامنه:
حسابداری و حسابرسی، دو زمینهی تخصصی هستند، ولی دامنهی حسابرسی گستردهتر از حسابداری است.
۲- تفاوت در استانداردها:
مهمترین تفاوت حسابداری و حسابرسی در استانداردها است . در حسابداری ، استانداردهای بینالمللی بر تمامی کارهای مالی حاکم است اما در حسابرسی کارها بر اساس استانداردهای حسابرسی انجام میشود.
۴- تفاوت در زمان و مکان کاری
حسابداران اغلب هرروز اقدام به ثبت فعالیتهای مالی و معاملات انجامشده میکنند. اما حسابرسان در بازههای زمانی مشخصی (پایان فصل یا پایان سال مالی) به پردازش اطلاعات میپردازند.
حسابداران کارمندان شرکت هستند که برای آن مجموعه و شرکت بهصورت تماموقت و یا نیمهوقت کار میکنند ، درصورتیکه حسابرسان بهوسیله شرکتی دیگر برای بررسی کار حسابدار استخدام میشود و بهطورکلی حسابرس ارتباط مالی با شرکت موردنظر ندارد.
از آنجا که حسابداران برای شرکت مشخصی کار میکنند، معمولا اتاق یا فضای کاری مختص خود را دارند، درحالیکه حسابرسان معمولا جای ثابتی ندارند و از شرکتی به شرکت دیگری میروند.
۵- تفاوت در انجام کار:
هدف حسابداری تهیه و تنظیم سند حسابداری، ثبتاسناد در دفاتر تجاری و سیستمهای کامپیوتری و تهیه صورتهای مالی میباشد درحالیکه حسابرسی تنها به ارزیابی و اظهارنظر در مورد مدارک و اطلاعات بهدستآمده از حسابداری بسنده میکند.
حسابداربهدرستی اطلاعات مالی موجود شک ندارد مگر با مواردی هم چون برابر نبودن جمع دو طرف تراز دفتر کل مواجه شود. اما حسابرس با یک دید منتقدانه به بررسی حسابها و اطلاعات میپردازد.
هرچند حسابرسی جزئی از حسابداری نیست، اما در برخی موارد روند حسابرسی به حدی با فرآیند حسابداری آمیخته میشود، که آن را یکی از اجزای حسابداری مینامند. همین امر باعث شده تا یک حسابرس ملزم به آموختن تخصص حسابداری شود، درصورتیکه حسابدار نیازی به داشتن تخصص درزمینهٔ حسابرسی ندارد.
حسابرسی تنها تقلبات و مشکلات گزارشهای مالی را مشخص میکند اما برای رفع آنها (برعکس حسابداری) اقدامی انجام نمیدهد.
حسابرسی وقتی به عمل میآید که کار حسابداری پایانیافته باشد و حسابرس حسابهایی را که دیگران تنظیم کردهاند مورد رسیدگی قرار میدهد تا بتواند خود را متقاعد کند که آن حسابها صحیح و مطابق با واقعیت تهیهشدهاند.
۶- تفاوت از نظر تحصیلات
الزامات تحصیلی حسابداران و حسابرسان تقریبا یکسان است. براساس ادارهی آمار کار (BLS) ایالات متحده، در هر دو حرفه باید تحصیل در دورهی کارشناسی رشتهی حسابداری تکمیل شود. گاهی بعضی از شرکتها ترجیح میدهند که حسابداران یا حسابرسان آنها مدرک کارشناسی ارشد داشته باشند، برای نمونه کارشناسی ارشد حسابداری یا کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با تخصص در حسابداری. گواهینامهها و مدارک مختلفی برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد، مانند مدرک حسابدار عمومی گواهیشده، حسابدار مدیریت گواهیشده (Certified Management Accountant) یا حسابرس داخلی گواهیشده (Certified Internal Auditor).
هر دو حرفهی حسابداری و حسابرسی برای کسانی که از کارکردن با ارقام لذت میبرند، ایدهآل هستند. گرچه درک تفاوت میان حسابداری و حسابرسی مهم است، ولی اگر قصد دارید مدرک کارشناسی ارشد حسابداری یا مدرک حسابدار عمومی گواهیشده دریافت کنید. به احتمال زیاد در مقاطع مختلف زندگی حرفهای خود میتوانید در هر دو حرفهی حسابداری و حسابرسی فعالیت کنید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.