انواع حسابرسی
مقدمه
برای مشخص کردن صحت اطلاعات نوشتهشده در گزارشهای مالی یک سازمان، به حسابرسی یا Audit نیاز داریم. گزارشهای مالی بهصورت سالانه تنظیم میشوند و شامل ترازنامه، صورت درآمد، صورت تغییرات در حقوق صاحبان سهام، صورت گردش نقدی و یادداشتهای خلاصهشده حسابداری هستند. حسابرسی مشخص میکند که جزئیات داراییها و بدهیهای شرکت بهدرستی ثبتشده است یا خیر. همچنین سودها و زیانهای شرکت را ارزیابی میکند.
مدت زمان مطالعه این مقاله :
شما با مطالعه این مقاله می توانید به پرسش هایی نظیر موارد زیر پاسخ دهید:
حسابرسی به چه معناست؟
انواع حسابرسی کدامند؟
حسابرسی صورت های مالی چیست؟
حسابرسی رعایت چیست؟
حسابرسی قانونی چیست؟
حسابرسی مدیریت چیست؟
تعریف تخصصی حسابرسی چیست؟
انواع حسابرسان کدامند؟
حسابرس داخلی کیست؟
حسابرسی در یک شرکت در مدتزمان مشخص انجام میشود و هدف اصلی آن رسیدن به یک نظر کلی در حوزه اطلاعات مالی یک واحد اقتصادی است.
بعضی از شرکتها مانند شرکتهای سهامی عام، طبق قوانین و مقررات موظف هستند که از یک حسابرس برای انجام حسابرسی سالانه خود استفاده کنند. بعضی شرکتها مانند شرکتهای تضامنی و سایر شرکتهای خارج از بورس و اوراق بهادار، میتوانند بهصورت دلخواه برای حسابرسی از واحد اقتصادی خود اقدام کنند.
حسابرسی در یک جمله عبارت است از بازرسی جستجوگرانه کلیه مدارک و اسناد حسابداری بهمنظور کشف تقلب و اشتباه. هدف از آن اظهارنظر نسبت به این موضوع است که آیا صورتهای مالی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیهشده است یا خیر.
انواع حسابرسی
حسابرسی انواع گوناگون دارد، حسابرسی صورتهای مالی، حسابرسی رعایتی، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی قانونی، حسابرسی مدیریت و حسابرسی داخلی انواع حسابرسی هستند.
۱- حسابرسی صورتهای مالی
حسابرسی مالی اصلیترین نوع حسابرسی است، هدف اصلی این حسابرسی، اعتبار دهی به صورتهای مالی است به این صورت که حسابرس بتواند درباره اینکه صورتهای مزبور از تمام جنبههای بااهمیت طبق استانداردهای حسابرسی تهیهشده است یا خیر. تائید وجود، ارزشیابی، مالکیت، کامل بودن و نحوه ارائه و افشا اهداف کلی حسابرسی اقلام مندرج در صورتهای مالی است.
۲- حسابرسی رعایتی
در حسابرسی رعایتی میزان رعایت اصول و ضوابط و راهبردهای شرکت در حیطه مالی توسط حسابرسی موردبررسی و مطابقت قرار میگیرد. رسیدگی ممیزان مالیاتی به اظهارنامههای مالیاتی، رسیدگی ذیحسابان و حسابرسان دیوان محاسبات کشور به قوانین مالی و بودجه شرکتها و مؤسسات دولتی نمونههایی از حسابرسی رعایت میباشند. این نوع حسابرسی میتواند بهصورت پروژه مجزا و یا همراه با صورتهای مالی انجام شود. در ایران حسابرسی رعایت جز لاینفک حسابرسی صورتهای مالی است. انواع حسابرسی رعایت از قبیل حسابرسی مالیاتی ، حسابرسی بیمه ، حسابرسی دیوان محاسبات
۳- حسابرسی عملیاتی
حسابرسی عملیاتی، عبارت است از بررسی بسامان فعالیتهای سازمان یا بخش معینی از آن در ارتباط با اهداف تعیینشده. هدف اصلی حسابرسی عملیاتی، ارزیابی رعایتِ «صرفه اقتصادی» هنگام تهیه منابع و ارزیابی «کارایی» عملیات هنگام استفاده از منابع و «اثربخشیِ» عملیات برای نیل به اهداف از قبل تعیینشده، تشخیص فرصتهای بهبود عملیات و ارائه پیشنهادهای اصلاحی به مدیران سازمانها است. ارزیابی صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی سیستم حسابداری کامپیوتری یک شرکت و ارائه پیشنهادهای اصلاحی، نمونهای از حسابرسی عملیاتی است.
۴- حسابرسی قانونی
حسابرسی قانونی در مواقعی کاربرد دارد که قصد ارائه یک نظر کارشناسی بیطرفانه از صورتهای مالی در میان است. بهطور مثال زمانی که شرکا به اختلاف میخورند ممکن است از حسابرسی قانونی برای رفع اختلاف خود کمک بگیرند. از سوی دیگر این نوع حسابرسی برای اثبات قانونی تقلب یا فساد مالی در یک مجموعه نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
۵- حسابرسی مدیریت
این نوع حسابرسی عبارت است از بررسی نسبت به تصمیمات اخذشده توسط مدیریت شرکت بوده است. این نوع حسابرسی معمولاً حسابرسی عملکرد ( مدیریت ) مینامند که استفادهکنندگان سازمانها و نهادهای ثالث یا مجامع عمومی صاحبان سهام است.
۶- حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی یک فعالیت مستقل، اطمینانبخش واقعبینانه و مشاورهای است که برای ارزش افزایی و بهبود عملیات سازمان طراحیشده است. حسابرسی داخلی با فراهم ساختن رویکردی سیستماتیک و روشمند برای ارزیابی و بهبود اثربخشی فرآیندهای راهبری، مدیریت ریسک و کنترل، سازمان را در دستیابی به هدفهایش یاری میکند.
تعریف حسابرس
برای انجام کار حسابرسی، شخص موردنظر باید درزمینهٔ محاسبات و تحلیل اطلاعات، مهارت بالا و قابل قبولی داشته باشد. البته در سالهای اخیر به دلیل کامپیوتری شدن سیستمهای مالی و حسابداری، یک حسابرس کارآمد میبایست علاوه بر اصول و فنون حسابداری و حسابرسی به کار با نرمافزارهای مالی و حسابداری مختلف نیز تسلط داشته باشد. همچنین باید دارای مهارتهای ارتباطی، کلامی و نوشتاری خوبی باشد. وظایف حسابرسان اموری مثل بررسی حسابهای شرکت، جمعآوری و تحلیل آمار و ارقام، شناسایی مشخصات و ویژگیهای کسبوکار و ارزیابی سیستمهای گزارش مالی شرکت میباشد.
انواع حسابرسان
۱- حسابرس مستقل:
فردی است که به دعوت صاحبان سهام یا اشخاص حقیقی یا حقوقی ذینفع و یا بهحکم قانون حسابهای موردنظر را رسیدگی کرده و نتیجه را کتباً به دعوتکننده و یا هر شخص حقیقی یا حقوقی دیگر که او را تعیین نموده است گزارش میدهد.
۲- بازرس قانونی:
فردی است که طبق مقررات قانون تجارت توسط مجمع عمومی صاحبان سهام تحت شرایط خاصی تعیین میشود. بازرس قانونی علاوه بر صورتهای مالی، مفاد قانون تجارت و مفاد اساسنامه شرکت نسبت به گزارش فعالیتهای هیئتمدیره نیز اظهارنظر میکند. بازرس قانونی موظف است کلیه گزارشات وقوع جرم را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه نماید.
۳- حسابرس داخلی:
هدف اصلی حسابرسان داخلی، بازرسی و ارزیابی مؤثر بودن نحوه انجام شدن وظایف محول به واحدهای مختلف شرکت است. بخش زیادی از کار حسابرسان داخلی را حسابرسیهای عملیاتی تشکیل میدهد اما علاوه بر آن حسابرسیهای رعایت متعددی را نیز ممکن است به عملآورند. برعکس حسابرسان مستقل که هرساله تائید اقلام صورتهای مالی به آنها محول میشود، حسابرسان داخلی مجبور نیستند که رسیدگیهای خود را هرساله تکرار کنند.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.