همه چیز دربارۀ ترازنامه مالیاتی
همه چیز دربارۀ ترازنامۀ مالیاتی باید مورد بررسی و تحقیق قرار بگیرد. چرا که یک حسابرس داخلی موفق وظیفه دارد به صورت کامل بر موضوع و عملکرد ترازنامه مالیاتی اشراف داشته باشد.
مدت زمان مطالعه این مقاله ۴ دقیقه
ترازنامه مالیاتی چیست؟
ما در این مقاله سعی داریم به بررسی ترازنامه مالیاتی پرداخته و آن را از منظرهای گوناگونی مورد بررسی قرار دهیم. به یاد داشته باشید که ترازنامۀ مالیاتی و شناخت آن برای حسابرسان داخلی اهمیت زیادی دارد. شاید بیشتری کسانی که با ترازنامههای مالیاتی سرو کار دارند حسابرسان داخلی و مسئولان مالیاتی هستند.
در هر صورت افرادی که به کارحسابرسی داخلی و یا خارجی علاقه دارند باید در مورد ترازنامههای مالیاتی اطلاعاتی داشته باشند. ما در دو مقالۀ مجزا به بررسی کامل ترازنامۀ مالیاتی پرداخته و آن را تشریح میکنیم. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید. (بخش اول)
ترازنامه:
صورت وضعیت مالی یا ترازنامه نشانگر تمامی داراییها، صورتهای بدهی و حقوق افراد یک سازمان است که در پایان هر دورۀ خاصی مورد بررسی قرار میگیرد. با ترازنامه مشخص میشود که هر فرد چه میزان سهم در سازمان دارد. همچنین ترازنامه معیین کنندۀ میزان درآمدها و بدهی بوده و در حقیقت نشانگر تمامی تعهدات زمان بندی شدۀ شرکت یا سازمان میباشد.
دو ستون اصلی در ترازنامه:
ترازنامه دارای دو دستۀ جداگانه بوده و هر دو ستون یا دسته باید با یک دیگر توازن داشته باشند. در ستون اول تمامی داراییهای شرکت جای گرفته و در بخش دوم یا ستون دوم تمامی بدهیها و البته حقوق سهام داران قرار دارد.
نکته :
در این بخش باید ذکر کنیم که ترازنامه میزان دقیق دارایی شرکتها یا سازمانها را مشخص میکند. این دارایی سنجی با کسر تمامی هزینهها و البته سهامها صورت میگیرد.
ترازنامه و ارزش واقعی کسب و کار شما:
این روند (ترازنامه مالیاتی) به شما در درصد بندی دقیق سود کسب و کارتان کمک زیادی میکند. برای بدست آوردن این میزان از ارزش کسب و کار میتوانید به فرمول زیر عمل کنید.
بدهی – دارایی = حقوق صاحبان سهام
طبقه بندی اقلام در ترازنامه ها:
ترازنامه باید در دورههای خاص زمانی تشکیل شود. به یاد داشته باشید در این روند باید دسته بندیهای مربوط به هم در یک راستا قرار بگیرند تا بتوان از آنها نتیجه گیری راحت تری کرد. برای مثال: داراییها و بدهیهای سازمان دو مقولۀ مرتب به یکدیگر هستند پس باید در گروه بندی آنها در هنگام ترازنامه دقت عمل انجام شود. بخشهای اصلی ترازنامه عبارت اند از:
- داراییها
- بدهیها
- حقوق صاحبان سرمایه
تفکیک و مشخص کردن این سه مورد در ترازنامه موجب میشود افراد سرمایه گذار اطلاعات دقیق تری نسب به موارد گفته شده داشته باشند و میزان سود دهی کسب و کار مورد نظر را برای سرمایه گذاری رصد کنند.
اطلاعات مربوط به دارایی:
دارایی ها در ترازنامه مالیاتی شامل تمامی اموال و پول نقدهایی میشوند که شرکت به صورت کامل یا به صورت اوراق در اختیار دارد.
نکته: داراییها در ترازنامه به دو دسته تقسیم می شوند این دو دسته عبارت اند از:
- داراییهای جاری
- داراییهای غیر جاری
در این بخش میخواهیم به بررسی داراییهای جاری بپردازیم:
پول نقد : شامل تمامی پولهای نقد سازمان و البته موجودی حسابهای کوتاه مدت است که در صورت نیاز میتوان آنها را به سرعت برداشت کرد.
اوراق بهادر : سهامها، اوراق قرضه و هر گونه اوراق دیگری که برای سرمایه گذاری مورد استفاده قرار می گیرند در این دسته قرار دارد. بهتر است بگوییم هر گونه سندی که بتوان با آن معامله کرد (سهام یا اوراق) شامل این جریان میشوند.
فهرست موجودی : مواد اولیه، محصول در حال تولید و محصولات تولید شده و آماده شده برای فروش در این دسته قرار دارند.
پیش پرداخت : مبالغی که برای بیمه یا سایر هزینهها که باید در عرض یک سال پرداخت شوند پیش پرداخت به شمار میروند.
این موارد بخشی از قسمتهای مهم ترازنامه مالیاتی است.
دارایی های غیر جاری شامل :
اموال مشهود : شاید برای شما هم این پرسش وجود داشته باشد که چرا در بسیاری از شرکتها بر روی تمامی اموال کد گذاری شده یا اسم سازمان یا نهاد حک شده است. این موضوع برای ثبت تمامی اموال سازمان انجام میگیرد. در حقیقت اموال مشهود به تمامی ابزارآلات، ماشینآلات و حتی وسایلی خردی مانند صندلی و میز گفته میشود که قابل رویت و مشاهده است.
اموال نا مشهود: اموال نا مشهود هم در دستۀ داراییهای شرکت قرار دارند اما جلوۀ بصری مانند اموال مشهود نداشته و به سندها یا نام تجاری (البته اعتبار این موارد) اموال نامشهود گفته میشود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.