حسابرسی داخلی چه هدفی را دنبال می کند؟ یک حسابرس داخلی چه وظایفی را بر عهده می گیرد؟ یکی از شغل های جذاب و پر کاربرد در شرکت ها، امر مهم حسابداری می باشد.

اگر یک شرکت بخواهد از فعالیت ها، هزینه ها و خرج کردهایش اطمینان حاصل کند، به نظر شما چه راه هایی برای او باز است؟ مدیریت کنترل ریسک از چه روش هایی انجام می شود؟ مطمئنا شما هم در جایگاه مدیر یک شرکت، راه های زیادی در ذهن خود دارید. یکی از بهترین راه ها که چندین پیامد خوب برای شرکت تان خواهد داشت،  حسابرسی داخلی هست. در یک سازمان یا شرکت، حسابداری به دو نوع تقسیم می شود: حسابرسی داخلی و حسابرسی خارجی. در این مقاله در مورد حسابرسی داخلی و مزیت هایی که برای شرکت شما خواهد داشت، صحبت خواهیم کرد. پس سرفصل های زیر را با ما همراه باشید:

حسابرسی داخلی چه کاری انجام می دهد؟

مهم ترین وظایف یک حسابرس داخلی

تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی

حسابرسی داخلی چه کاری انجام می دهد؟

حسابرسی داخلی نوعی کنترل از درون سازمان است که با بررسی اسناد داخلی و مالی شرکت و مسائل مالیاتی قصد دارد کیفیت کار را بهبود ببخشد. یکی از راه های کنترل و مدیریت ریسک، استفاده از حسابرسی داخلی هست. همچنین اگر می خواهید بابت فعالیت های تان اطمینان حاصل کنید که نتیجه مورد نظر شما را در پی دارد یا خیر، می توانید از حسابرسی داخلی استفاده کنید. شاید بپرسید نتیجه حسابرسی در داخل سازمان چیست؟

1. اولین نتیجه این حسابرسی، پیدا کردن سوء استفاده های مالی است. شاید در شرکت های کوچک این موضوع خیلی خود را بروز ندهد، اما به میزانی که یک شرکت بزرگ می شود، نیاز به چنین حسابرسی بیشتر مشخص می گردد. در شرکت های بزرگ با تعداد بسیاری کارمند و قرارداد و معامله که هر روزه نوشته می شود، بروز خطای عمدی و انسانی امری احتمالی و ممکن است. فهمیدن به موقع رشوه ها، انتقال اشتباه وجه، مغایرت داشتن مقادیر مختلف مالی در اسناد مختلف، دست بردن عمدی به اسناد، پیدا کردن فساد مالیاتی مدیران، بهره وری فرآیندها و افراد که همگی ریسک سازمان را در پی دارد، به مدیران سازمان ها و شرکت ها کمک می کند تا اقدامات پیش گیرانه انجام دهند.

جلوگیری از هدر رفتن منابع

2. اگر چنانچه منابع سازمان در قسمتی در حال هدر رفتن هستند، با کاوش و سنجیدن اسناد می توان جلوی آن را گرفت. ممکن است سازمان در قسمت هایی هزینه می کند که نه تنها سودی ندارد، بلکه زیان ده نیز هست. این قسمت ها باید شناسایی شوند تا روند فعالیت های سازمان با پیشرفت مواجه شود. می توان منابع مالی را به سمتی سوق داد که افزایش فروش و سود برای شرکت دارند. لذا نتیجه کار حسابرس داخلی مستقیما می تواند به تیم فروش و بازاریابی شرکت کمک بسیاری داشته باشد.

3. با بررسی اسناد مالی و صورت حساب ها، معلوم می شود که شرکت یا سازمان تا چه میزان مطابق قانون پیش رفته است و در چه نقاطی عدم تطابق با قانون محرز شده است.

4. نتیجه فعالیت حسابرس داخل شرکت، می تواند منجر به خرید یا عدم خرید بعضی کالاها، فروش یا عدم فروش بعضی محصولات تولیدی شرکت و پیدا کردن دیگر نقاط ضعف و قوت سازمان در سوددهی و فروش، همچنین شروع ویا خاتمه برخی فعالیت ها، شود. پس لازم است این فرد به تمامی اسناد و تمامی نقاط سازمان دسترسی داشته باشد تا بتواند گزارش کاملی به مدیران رده بالای خود ارائه دهد.

5. کار این شخص باید طبق برنامه ریزی و زمان بندی و به موقع انجام شود و در نهایت گزارشی کامل از روند فعالیت ها به مدیران داده شود. این گزارش با گزارش های معمولی و روزانه کاملا تفاوت دارد. چرا که باید بتوان از آن نتایج آینده شرکت را استخراج کرد. پس باید هوشمندانه و با نگاه به آینده نوشته شود.

 

مهم ترین وظایف یک حسابرس داخلی

سازمان ها معمولا فردی مورد اطمینان، کاربلد و مسلط به امور حسابداری و هوش مالیاتی را در نقش حسابرسی داخلی قرار می دهند و تمامی اسناد سازمان را در اختیار او قرار می دهند. این فرد به تمامی اصول حسابداری و مدیریت مالی آگاه است و قوانین و مقررات را می شناسد. این فرد با مدیران سازمان مدام در ارتباط است تا صورت وضعیت مالی سازمان را معلوم کند و تحویل دهد. البته گاهی پیش می آید که مدیران، حسابرسی داخلی را به دلایل بسیاری برون سپاری می کنند تا از افراد خبره تر استفاده کنند. نداشتن نیروی مسلط به حسابداری، و هزینه بر بودن و وقت گیر بودن آموزش به کارمندان فعلی از دلایل برون سپارسی این فعالیت می باشد.

1. این فرد لازم است مستندات را بررسی و طبقه بندی کند.

2. این فرد لازم است میزان موجودی کالای انبار و ورود و خروج کالاها به آن را بررسی کند و تحت نظر داشته باشد.

3. تمامی فاکتورها، هزینه های سازمان و تنخواه ها در سراسر شرکت یا سازمان باید مورد بررسی قرار گیرد.

4. پرداخت حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران باید مورد بازبینی قرار گیرد و از انحراف و اشتباه جلوگیری شود.

5. فردی که این وظیفه مهم را می پذیرد، دقیقا مانند یک مشاور مالی برای شرکت عمل می کند. نتیجه کار او می تواند روند حرکت سازمان را به میزان زیادی تغییر دهد.

 

تفاوت حسابرسی داخلی و مستقل

برای حسابرسی خارجی فردی را از موسسات مالی  و خارج از شرکت، به شرکت مورد نظر اعزام می کنند تا به مسائل مالی آن بپردازد. این یک الزام قانونی برای همه شرکت هاست و این شخص حسابرس، با بررسی انحرافات مالی و اسناد مالی شرکت، در نهایت باید طبق استانداردهای موجود به مراجع ذی صلاح و هیئت رئیسه پاسخگو باشد. این نوع حسابداری که حسابرسی مستقل نیز نام دارد، تمامی فعالیت های سازمان را مورد بررسی قرار نمی دهد و صرفا صحت عملکرد شرکت ها در زمینه مالی را آشکار می کند.

اما در حسابداری داخلی، حسابرسی در تمامی بخش های شرکت انجام می شود و فرد حسابرس، نباید تحت نفوذ هیچ فرد دیگری از سازمان قرار بگیرد. از این رو هست که می گویند، حسابداری گاهی شغل خطرناکی است. اگر این فرد، اشتباهی در حسابرسی انجام دهد، در نهایت ممکن است پای خود او گیر افتاده و جایگاهش به خطر بیفتد. در حسابداری داخلی، فرد حسابرس گزارشی که می دهد، مستقیما توسط مدیران مورد استفاده قرار می گیرد.

 

چنانچه خواستید حسابرسی داخلی شرکت تان را برون سپاری کنید و از افراد خبره و آگاه استفاده کنید، با شماره تماس شرکت مفید، ارتباط برقرار نمایید تا راهنمایی لازم را دریافت کنید.